civiljutub.hu projekt

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

civiljutub.hu projekt leírása

Civiljutub.hu Blog a videómegosztásról a CivilFilm Egyesülettől, amely most indított (2008. szeptember vége) el egy civil szervezeteknek címzett videómegosztó portált, a www.civiljutub.hu oldalt. Kirekesztés kizárva.... avagy a civil szervezeteken kívül feltölthetők ide olyan videók is, amelyek TRV-k, azaz Társadalmilag Releváns Videók, azaz, van társadalmi értelemben (állatvédelemtől, a "zavar, ha a szomszéd az orrom alá füstöl a PET-palack égető kazánjával") üzenetük...

Linkblog

A CivilJutub.hu projekt bemutatása

2008.10.20. 17:41 CivilJutub Portál (www.civiljutub.hu)

A PROJEKT CÉLJA

 

A CivilJutub.hu projekt célja: egy civil SZERVEZETEK SZÁMÁRA LÉTREHOZOTT VIDEÓ-MEGOSZTÓ RENDSZER (CivilJutub.hu Rendszer) megalkotása. Mi a CivilJutub.hu? Egy webes infrastruktúra, gyakorlatilag egy civil szervezetek által – alapfokú webes ismeretekkel – használható videó-megosztó rendszer.

   A videó-megosztás lehetőségének megteremtése civil szervezetek számára, egy ezt célzó honlap működtetésével, olyan új horizontokat, lehetőségeket nyit meg a civil társadalom előtt, amiről eddig talán nem is álmodtunk.  

 


 

  Társadalmi probléma az, hogy a civil szervezetek érdekérvényesítő képessége csekély, aminek jórészt az az oka a mai mediatizált világban, hogy nincs médiájuk, főként nincs olyan médiájuk, amelyen – a mai kor elvárásainak megfelelően – képes, filmes anyagokat közölhetnének.

 

– Pár szót a videó-megosztó rendszerekről: e rendszerek pár éve léteznek, legismertebb közülük a www.youtube.com. Magyarországon is van már három ilyen rendszer (Videa.hu, Indavideo.hu, Freevlog.hu). Ezeket jelenleg arra használják felhasználóik, hogy számukra érdekes videó tartalmakat feltöltsenek rájuk. Ezek a legtöbbször blődségek. Ez persze természetes, hisz a netes videó-kultúra épp csak most kezd létezni.

   De: se Magyarországon, se a világon nincs még olyan videó-megosztó rendszer, vagy erre épülő portál, ami a civil szervezeteket szolgálná. Viszont: az egy óriási lehetőség, hogy a hazai civil szféra létrehozzon magának egy ilyet.

  Hatalmas módon elősegítheti egy civil videó-megosztó portál a szervezetek életét, munkáját a mai képi kultúrán és gyorsaságon alapuló világban.   A szellemi értelme pedig ennek az egésznek az lenne, hogy a civil társadalom élére állhasson egy olyan folyamatnak, amiből, ha kimarad (főként egy netes tévézés felé tartó világban), akkor lemarad többféle értelemben… Viszont, ha úttörője lesz ennek (értelmet adni a videózásnak, videó-megosztásnak, és mindannak, amit ez jelent), abból sok haszna lehet a szervezeteknek és a társadalomnak.   NEM JÁRT ÚT EZ, EZÉRT KI KELL TALÁLNI, HOGYAN MŰKÖDJÉK.

 

Civil szervezetek videóira, hanganyagaira elvétve sem találni a videó-megosztó oldalakon. A civilek még nem használják ezt az eszközt. Pedig. Gondoljunk bele, mennyivel több információt hordozhat akárcsak egy kép is, mint egy szöveges hír, ismertető, nem beszélve egy rövid, vagy hosszabb videofilmről.

   Ha én egy zöld civil szervezet vagyok, és például be szeretném mutatni, hogy a Holcim Cementgyár (mely most egy új gyáregység építését tervezi, ami ellen felléptek a térség civil szervezetei, önkormányzatai), milyen körülmények között üzemel jelenleg Lábatlanon, ez szöveges információ segítségével nemigen fog menni. Viszont, ha odaállok a gyárkerítés mellé, és végigpásztázom kamerával a poros épületeket, s még arra is veszem a fáradságot, hogy egy kilométerrel odébb felvételt készítsek a porban szutykozódó családi házak tetejéről és váltsak pár szót az ezt mindennap megélő lakókkal, ez a képi információ látványosan, és bizonyító erővel (fontos a képi információ ezen jellemzője később bármilyen eljárás folyamán) demonstrálja, miről beszélek, miért nem akarok a jelenleginél 3-szor nagyobb kapacitású új cementgyárat Nyergesújfalun.

   Vagy. Ha én civil szervezet vagyok, és be szeretném mutatni, mivel foglalkozom, éppenséggel melyik programomra vagyok a legbüszkébb, fogok egy kis kamerát, és csinálok egy kis filmet a szervezetemről, vagy éppen egy sikeres programomról. Ezt később egyre „profibban” meg fogom tudni oldani, és mivel lesz olyan hely (a www.civiljutub.hu, azaz a CivilJutub.hu), ahol közzé is tudom tenni, érdemes is lesz ezzel foglalkoznom (és figyelni is fogok arra, hogy csináljak ilyet).

  

Hisz előbb-utóbb tisztán látszani fog nekem, mennyivel hatásosabban, információdúsabban tudom bemutatni magamat, projektemet, vagy egy egyszeri eseményt. Kérdés: létre tudok-e hozni úgy egy helyi vagy országos médiában leközölhető, leközlendő hírt, hogy erről küldök néhány vagy több sort az általam kiválasztott médiumoknak? Minimális esélyem van erre.

   Fel tudom-e hívni a párkányi papírgyár fekete füstokádására az országos média figyelmét, ha erről csinálok egy videofelvételt, felteszem az anyagot a CivilJutub.hu-ra, majd így küldöm el a hírt (a megfelelő linkkel és az elérhetőségeimmel együtt), mondjuk egy TV-csatornának? TÍZSZER, SZÁZSZOR NAGYOBB ESÉLYEM VAN ARRA, HOGY FOGLALKOZZANAK A DOLGOMMAL, MEGMOZDÍTSAK EZÁLTAL EGYÉB (PL. DÖNTÉSHOZÓI) ERŐKET, mint az előbbi, „szöveges” esetben.

 

MEGOLDÁS – A videó-megosztás lehetőségének megteremtése civil szervezetek számára, egy ezt célzó honlap működtetésével.

 

 

A PROBLÉMA, AMIRE a CIVILJUTUB.HU MEGOLDÁST KERES

 

   Mi a CivilJutub.hu? Egy webes infrastruktúra, gyakorlatilag egy civil szervezetek által – alapfokú webes ismeretekkel is – használható videó-megosztó rendszer. A videó-megosztás lehetőségének megteremtése a civil szervezetek számára, egy ezt célzó honlap működtetésével olyan új horizontok, lehetőségek nyílnak meg a szervezetek előtt, amiről eddig talán nem is álmodtunk. Egyúttal a civil mozgalmi önszerveződés (egymás megismerése, egymás programjainak, tevékenységének megismerése, egymás megismeréséből fakadó együttműködési lehetőségek létrejötte – mindez a videó és az internet együttes alkalmazásával) olyan lehetőségeire és távlataira nyithat ez a rendszer ablakot, ami szintúgy elementáris lenne.

   Hogy ez, mennyire elősegíthetné a társadalm-tudatosság növelését, ahhoz gondoljunk bele például a sokrétű alkalmazási lehetőségek közül csak abba, hogy a környezettudatosság különféle témáiban elkészült videókat, mennyire egyszerű lenne, mondjuk az oktatási intézmények tanulóinak, tanárainak letöltenie egy hamarosan ismertté váló, erre használható honlapról.

   Vagy, „civil szervezeti” oldalról: mennyivel több információt lehet átadni pl. egy környezeti konfliktus (pl. Rába-habzás, határ mellett felépítendő égetőmű, szabálytalanul működő bármilyen termelőegység stb.) kapcsán készített, akár pár perces videó (helyszín, lakossági, szervezeti vélemények, konkrét természeti környezet stb.) bemutatásával, mintha ugyanezt szövegben próbálná valaki kiszenvedni (utóbbihoz egy aranytollas újságíró kell, előbbihez elég egy handycam, vagy egy filmezni képes kis mobiltelefon)…

 

****

 

A videó-megosztás előtt nagy „karrier” áll. A nemzetközi civil  szervezetek közül már jó páran felfedezték és használják ezt a lehetőséget. Leginkább, olyan módon, hogy anyagaikat felteszik, pl. a youtube.com-ra.

   EZT A TAPASZTALATOT ÉRDEMES HASZNOSÍTANI, ÁTVENNI, UGYANAKKOR LÁTNI KELL ENNEK KORLÁTAIT, ÉS AZT A MÓDOT, AHOGY EZEN TÚL LEHET LÉPNI.  Egy-egy kampányfilm, videóanyag, programajánló vagy éppen bemutatkozó anyag stb. pl. youtube-ra való feltétele nem rossz megoldás, sőt hatalmas lépés: hisz mondjuk egy 2 perces kisfilmnek az információs értéke sok tucatszor akkora mintha ugyanezt az információt „2 percnyi olvasható szövegben” akarjuk átadni (főként ebben a „lusta”, képernyőre szocializálódott világban jelent előnyt, ha civilként képi információk által közvetítjük, amit el akarunk mondani). Ugyanakkor a tű a szénakazalban, pl. egy környezetvédelmi, kulturális stb. tematikájú kampányfilm a youtube-on, nem éppen feltűnő.

 

   HOGY MIKÉNT LEHET A „CIVIL VIDEÓ-MEGOSZTÁS” JELENLEGI TAPASZTALATAIT MEGHALADNI, ÉS EGYBEN ÚJ ÉRTELMET, ÚJ (INFRA)STRUKTÚRÁT ADNI ENNEK A CIVILEK SZÁMÁRA HATALMAS LEHETŐSÉGET KÍNÁLÓ ESZKÖZNEK, ARRÓL SZÓL A CIVILJUTUB.HU.

 

      Miért fontos a CIVIL szervezeteknek, hogy legyen egy CivilJutub.hu Videó-megosztó portáljuk?

 

 

  • Megmutathatják egymásnak, mivel foglalkoznak
  • Híranyagokat tehetnek közzé
  • Kampányaikat reklámozhatják, csatlakozási felhívásokat tehetnek közzé; programjaikat propagálhatják…
  • Eseményekre felhívó anyagokat tehetnek közzé (tüntetés … ellen….)
  • Videofilmeket készíthetnek, tehetnek föl az oldalunkra olyan bemutatandó dolgokról, amik az adott szervezetnek fontosak. (Mondjuk, egy szervezet évek óta foglalkozik a hulladékokkal, a nagyüzemi társadalmi kontrollal, a Rába habzásával… és össze szeretné foglalni egy tízperces kisfilmben, mire jutott pár év alatt…)
  • Plusz…… Minden, ami nem fér ide (vagy még eszünkbe se jutott)…

 

 

A CiVilJutub.hu MILYEN SZÜKSÉGLETEIKRE, PROBLÉMÁIKRA KÍVÁN VÁLASZT ADNI?

 

Ha a civil szervezetek megtanulják használni a videómegosztás lehetőségét, az hatalmasan megnöveli médiaerejüket, ez igen hasznos lesz a társadalomnak, s jó hatást fog gyakorloni a társadalmi intézményrendszerre is. Az például csak per pillanat elképzelhetetlen, hogy a CivilJutub.hu-val, mint bizonyító erejű videókat tartalmazó portállal a későbbiekben számolnia kell pl. egy “túlkapásokra szakosodott” beruházónak. Hatalmas különbség van média- és bizonyítóerő szinten egy “levideózott” és internetre feltett dolog, jelenség, és a között, a jelenség között, amely nem rendelkezik ilyen attribútumokkal.

   Csak vigyük végig gondolatban, milyen elementáris ereje lehet akár egy jó képnek is, nem beszélve egy videóról, amit bárki – kereskedelmi televízió, politikus, önkormányzati képviselő, segíteni szándékozó civil szervezet, sorolhatnánk – pillanatokon belül megnézhet, letölthet, továbbküldhet, feldolgozhat.

   FONTOS: EGY VIDEÓRA FELVETT – főként ha internetre feltett anyag - INFORMÁCIÓT, JELENSÉGET, MÁR NEM LEHET ELSINKÓFÁLNI, AZ MÁR LÉTEZIK, TAGADHATATLANUL.

   A MAI GYORS VILÁGBAN A VIDEÓFILM AZ AZ INFORMÁCIÓHORDOZÓ KÖZEG, MŰFAJ, AMI SZÁMOS FELTÉTELT TELJESÍT EGYSZERRE: RÖVID IDŐTARTAMBAN NAGY MENNYISÉGŰ INFORMÁCIÓT TUD KÖZVETÍTENI, EGYÚTTAL BIZONYÍTJA A JELENSÉGET, AMIT ÁBRÁZOL.

   {Ha Fuvaros Jóska illegális szeméthegyet épít XYZ-123 rendszámű tehergépkocsijával, és ez videóra kerül, nem kell azon vitatkozni senkivel, hogy FJ soha nem tenne ilyet, mert olyan rendes ember...

   Ha készítek egy kétperces “knóhau” videót arról, hogy kell a termosztatikus radiátorszelepet használni, vagy éppen a régi radiátor-csavarantyút akként újrazsinegezni, hogy kibírja, hogy ismét csavargatom, azzal olyan közérdekű információt teremtek, amelynek a társadalom tagjai számára közvetlen hasznot teremtek.

   Ha egy komposztálásban profi egyesület készít egy tízperces videót arról, melyek a komposztálás aranyszabályai, azzal szintúgy olyan társadalmi információs érték teremtődik, amelyet ezrek tudnak ingyen felhasználni, alkalmazni, nagy társadalmi értéket teremtve ezzel .

 

AZ ELÉRT EREDMÉNYEKNEK MILYEN HATÁSAI LEHETNEK A CIVIL SZERVEZETEKRE?

 

Felbecsülhetetlen meglátásunk szerint a civil szférára a projekt hatása. Nem csak a dolog horderejét kívánjuk hangsúlyozni a “felbecsülhetetlen” jelzővel, hanem a hatás sokféleségét, rendkívül sokféle dolog nőhet ugyanis ebből ki, ha egy kicsit elfantáziálunk ezen.

   Konkrétabban: lesz a hazai civil szférának egy olyan képi, mozgófilmes, videós médiahelyszíne, amelyen megjelenítheti mindazt, amit fontosnak tart.

   A másik: be fog épülni a civilek gondolkodásába, cselekvési terveibe ez a lehetőség. Később pedig majd a különféle döntéshozó szervekébe is (minisztériumtól fittyfene beruházó cégig). Főként ez okozza majd a hatás hihetetlen erejét és sokféleségét.

  

Bizony, mi már elképzeltük, milyen ereje lehet, például ilyen szempontból annak, ha a civil szervezeteknek van egy olyan videómegosztó rendszerük, ahová minden konkrét ügyben való levelezgetés mellett, vagy előtt pakolhatják fel azokat a videókat, amelyekkel bizonyítják pl. egy jelenség létét, kifejezik annak állapotát stb.

   (De elképzeltük éppen azt is, milyen társadalmi hasznot lenne képes az hozni, ha pl. a környezettudatosságra ösztönző kisfilmeket ilyen módon lehetne megosztani egymással, a társadalommal, a különféle intézményekkel.)

   Csak azzal, hogy pl. egy videó villámgyorsan át képes adni egy halom információt (ha cementporosak a háztetők a cementgyár mellett, akkor nagyobb a kibocsátás a kelleténél akkor is, ha volt egy olyan időszakban mérés, amikor épp karbantartás miatt hónapja állt a gyár), olyan döntéshozói folyamatokat tud felgyorsítani a képi ábrázolás segítségével, amelyek pl. akkor következnek be, ha a kererskedelmi média szárnyára kap egy hírt.

   De ez csak egy példa volt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: youtube videómegosztó videómegosztás civil youtube first hungarian video sharing site for civil organizations civil videómegosztó civiljutub civileknek jutub youtube civileknek

A bejegyzés trackback címe:

https://videomegosztas.blog.hu/api/trackback/id/tr20723354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása