civiljutub.hu projekt

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

civiljutub.hu projekt leírása

Civiljutub.hu Blog a videómegosztásról a CivilFilm Egyesülettől, amely most indított (2008. szeptember vége) el egy civil szervezeteknek címzett videómegosztó portált, a www.civiljutub.hu oldalt. Kirekesztés kizárva.... avagy a civil szervezeteken kívül feltölthetők ide olyan videók is, amelyek TRV-k, azaz Társadalmilag Releváns Videók, azaz, van társadalmi értelemben (állatvédelemtől, a "zavar, ha a szomszéd az orrom alá füstöl a PET-palack égető kazánjával") üzenetük...

Linkblog

Civil videómegosztó – a CivilJutub.hu projekt bemutatása fullröviden...

2009.02.02. 19:08 CivilJutub Portál (www.civiljutub.hu)

2008. októberében indult el a CivilJutub.hu (www.civiljutub.hu), a magyar civil szervezetek első videó – és hanganyag – megosztója. Propagálására eddig még nem került sor. A honlap reményeink (CivilFilm Egyesület + Dorogi Környezetvédelmi Egyesület) szerint hathatósan fogja szolgálni a civil társadalom önérvényesítő-képességének erősbödését és a magyar társadalmat. Azt már látjuk, eltart majd egy darabig, amíg a civilek igazán elkezdik használni az eszközben rejlő lehetőségeket – de sebaj, így van ez minden új dologgal. Kérem, ismerkedjenek meg az oldallal, regisztráljanak, kezdjék el használni, és adják tovább a létrejöttéről szóló hírt. Már most szólunk: új színfoltként, új tevékenységként érdemes lehet beilleszteni a CivilJutub.hu oldalra szánt kisfilmek elkészítését a most készülő NCA-s pályázatokba. Az alábbiakban bemutatjuk a projektet.

 

A CivilJutub.hu projekt célja: egy civil szervezetek számára létrehozott videó-megosztó rendszer megalkotása volt. Mi a CivilJutub.hu? Egy webes infrastruktúra, gyakorlatilag egy civil szervezetek által – alapfokú webes ismeretekkel – használható videómegosztó rendszer.

   A videómegosztás lehetőségének megteremtése civil szervezetek számára, egy ezt célzó honlap működtetésével, olyan lehetőségeket s horizontokat nyit meg a civil társadalom előtt, amiről eddig talán nem is álmodtunk. Mire gondolunk?

   Társadalmi probléma az, hogy a civil szervezetek érdekérvényesítő képessége (s ami ezzel összefügg: médiaereje) csekély. Ennek – a mai mediatizált világban – jórészt az az oka, hogy nincs médiájuk (hozzá médiaszemélyzetük stb.). Főként pedig, nincs olyan médiájuk, amelyen képes, filmes anyagokat közölhetnének – egyszerűen, olcsón, a saját nyelvükön, és saját maguk által előállítva.

   Erről eddig nem is álmodhattunk. Azonban, ez a helyzet megváltozott.

  

Videómegosztás – egy nagy civil sansz

 

A videó-megosztó portálok pár éve léteznek, legismertebb közülük a www.youtube.com. Magyarországon is van már pár ilyen honlaprendszer (pl. Videa.hu, Indavideo.hu, Freevlog.hu). A lehetőséget jelenleg leginkább arra használják felhasználóik, hogy számukra érdekes videó tartalmakat töltsenek fel rájuk.

   Ezek a legtöbbször blődségek, társadalmi hasznuk vagy üzenetük nincs – többnyire a rossz, destruktív, lélekölő-szórakoztató „médiahagyományokat” viszik tovább. De: se Magyarországon, se a világon nem volt eddig olyan videó-megosztó rendszer, amely a civil szervezeteket szolgálná.

   A CivilJutub.hu létrejöttével azonban elmondhatjuk: most már van civil videómegosztónk.

   Miért lehet jó ez nekünk? Mert nagyban elősegítheti szervezeteink életét, munkáját, s legfőképpen, közlési hatékonyságát, a mai képi kultúrán és gyorsaságon alapuló világban.

   A videó-megosztás előtt nagy jövő áll. Mert ez az internet következő nagy trendje.

   A nemzetközi civil  szervezetek közül már jó páran felfedezték és használják ezt a lehetőséget. Leginkább, olyan módon, hogy anyagaikat felteszik, pl. a youtube.com-ra (tű a szénakazalban probléma). Ezt a tapasztalatot érdemes hasznosítani, átvenni, ugyanakkor látni kell ennek korlátait, és azt a módot, ahogy ezen túl tudunk lépni. 

   Miért van szükség ennek a „jutubos videófeltevősdinek” a civil túllépésére?

   Mert egy-egy kampányfilm, videóanyag, programajánló vagy éppen bemutatkozó anyag stb. pl. youtube-ra való feltétele nem rossz megoldás, sőt hatalmas lépés. Egyúttal azonban: tűt a szénakazalban meglelni… Magyarul: pl. egy környezetvédelmi, kulturális stb. tematikájú kampányfilm a youtube-on, hát…nem éppen feltűnő (minimális nézettség).

      A megoldás egyszerű: saját, civil videómegosztót kell létrehozni, olyat, amin a civil tartalmak élveznek elsőbbséget (ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nem civil jellegű, tartalmú feltöltött videókat töröljük, amire már volt is példa). Ennek a felismerésnek a testet öltése a CivilJutub.hu.

 

 CivilJutub.hu – viszontlátásra: a honlapon

 

Bár a világon a CivilJutub.hu lenne mégiscsak az első, civileket szolgáló videómegosztó, s talán nem kell ahhoz túlburjánzó fantázia, hogy elképzeljük, milyen lehetőségeket rejt ez az alkalmazás magában a civil szféra számára, az ötletet a pályáztatók 2008-ban „nem díjazták”.

   Tavaly négy pályázatot adtunk be a CivilJutub.hu oldal létrehozásának támogatására (NCA, KvvM, Norvég Civil Alap). Hozzá kell tenni, akkor még csak a projekt terve létezett, maga az oldal nem.

   Nyilván elfogultak vagyunk magunkkal szemben, de ezzel együtt sem hallgatjuk el: még a mai nap is – finoman szólva – jelzésértékűnek tartjuk azt, hogy semelyik pályáztató nem támogatta a terv megvalósítását. Hogy véleményünk szerint, ez mit jelzett, árult el pályázati rendszerünkről, azt majd egy másik alkalommal esetleg kifejtjük. (Úgyhogy, a CivilJutub.hu oldalt önkéntes munkából és saját zsebből hoztuk össze, de hát, így klasszikus az indulás.)

   Azonban, ez a felállás a folytatáshoz, és ahhoz, hogy ez a dolog az értelme szerint kiteljesedhessen, már nem lesz elég. Ezért, kifejezetten kérjük az ötlettel rokonszenvező, és/vagy a civil videómegosztót használni szándékozó társadalmi szervezeteket, segítsenek nekünk abban, amiben szerintünk tudnak.

   Mi lenne ez? 1./ Kezdjék el használni az oldalt (regisztráció, feltöltés); 2./ Létező honlapjaikra tegyék fel a CivilJutub.hu belinkelt (www.civiljutub.hu webhelyre mutató) logóját. Magyarul: aktívan segítsenek a civil szférával megismertetni a portált.

   Addig is, viszont látásra – a honlapon :)

Nádor Tamás

projektgazda, szerkesztő

CivilJutub.hu (www.civiljutub.hu)

 

Bármilyen együttműködés, segítségnyújtás stb. ügyben kérem keressék a cikk szerzőjét a nadortamas (AT) civiljutub.hu emilcímen, vagy hagyjanak üzenetet a 06-21-382-9225 számon (az üzenet e-mailen rögtön elugrik drótpostafiókunkba), esetleg hívják a 06-30-480-1145-ös számot.

 

Szólj hozzá!

Címkék: videómegosztó videómegosztás civil youtube first hungarian video sharing site for civil organizations civil videómegosztó civiljutub jutub youtube civileknek civil videók

A bejegyzés trackback címe:

https://videomegosztas.blog.hu/api/trackback/id/tr86918709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása